Anders Friis Olsen andersfo.dk © 2011                    

Natur og menneske

"Naturen" er ofte defineret som kulturens modsætning. Det er nok en voldsom grænsedragning, for mennesket er vel også en del af naturen? Det har det i hvert fald været i mange år, men ironisk nok virker det som, at med vores øgede viden om naturen fulgte en øget fremmedgørelse overfor den. 

En del af "menneskets natur" har lang tid tilbage været, at undre sig over dets eget liv og omgivelser. Det resulterede i den naturvidenskabelige traditions begyndelse for et par tusinde år tilbage. En masse kloge mænd (kvinder var ofte i gang med noget andet!) har siden bidraget med enorm nysgerrighed og forklaringskraft om alt fra Universets vanvittige størrelse og opbygning, over jordens overfladeudvikling, livets opstående, og til de mindste partikler som er fælles om opbygningen af det hele.

At mennesket har søgt at forstå og forklare naturen, og brugt denne viden til at kontrollere, udvikle og udnytte den, har forårsaget nogle enorme ændringer i menneskets tilværelse igennem nyere tid.

Men naturen er ikke kun en fantastisk inspirationskilde til viden, men også til "mental sundhed", hvor afstressning, refleksion, fysisk aktivitet, livets simpelhed og små glæder kommer i højsædet, mens energien bliver tanket op - Vi ER stadig en del af naturen! Så derfor er friluftsliv også med i denne kategori. Her drejer det sig om at lytte til naturen, begå sig i den, spise den, være til i den og føle samhørigheden, som aldrig må mistes.

Naturalistisk  

Videnskabens historie - arven fra Grækenland

Astronomi - det ufattelige univers

Geografi og geologi - den foranderlige jord

Biologi - det levende

Friluftsliv - brug naturen

Naturmad & drikkevarer - spis naturen & sæt smag på snapse og teer