Hylden vokser over hele Danmark.
Hyldebærrene plukkes, vaskes og renses for de groveste stilke i alle opskrifter. Brug evt. en gaffel til at "plukke" bærrene af stilkene.
Mad
Spis dem endelig ikke rå, da de indeholder et giftstof, som ved rå indtagelse kan give store maveproblemer.
Hyldebærsuppe
1 kg hyldebær lægges i en gryde og tilsættes 1,5 liter vand, saft og skal af en citron og lidt kanel. Kog det i 10 - 15 min og si saften igennem en sigte. Hæld saften tilbage i gryden og tilsæt 100-200 g sukker (alt efter smag og behag) og kog det op. Lad det simre nogle minutter og tilsæt 1-2 spsk. oprørt kartoffelmel.
Saft
1 kg hyldebær fyldes i en gryde og dækkes med vand (ca. 7 dl.), som bringes i kog. Lad det koge 10 min og si saften igennem en sigte. Mål saften og hæl den tilbage i gryden. Tilsæt sukker i forholdet 400-500 g pr. liter saft. Kog det op og lad det småsimre 10 min. Hæld det på en skoldet flaske. Tilsæt evt. atamon hvis det skal holde i længere tid.
En god fyldig saftevand ... men den kan også bruges til en rigtig god hyldebærtoddy!
Snaps og toddy
Hyldebærsnaps
Overhæld bærrene med smagsneutral snaps og lad det trække 1-2 måneder. Filtrer det igennem et kaffefilter og tilsmag essensen.