Prikbladet perikum vokser på engarealer og i grøftekanter. Den prikbladede perikum kan kendes fra de andre arter på sine gennemsigtige "prikker" (olieholdige rum) i bladene, når den holdes op mod lyset. Hvis ikke man kan finde den prikbladede art, kan de andre nok også gå an.
Mad
Dannie Druehyld anbefaler perikumknopperne som krydderi til kartoffel og risretter samt salat og marinade.
Snaps
Prikbladet perikum er en af de klassiske snapseurter.
Indsaml helst blomsterknopperne som endnu ikke er gået i blomst. Det er noget af et pillearbejde at trække disse af planterne men hele besværret værd! Læg blomsterknopperne i et glas og overhæld med smagsneutral snaps. Snapsen begynder hurtigt at få denne lidt overraskende røde farve. Lad den stå og trække i en uges tid (alt efter behag fra et par dage til et par uger) og filtrer igennem et kaffefilter til essens. Snapsen egner sig godt til lagring. Fortynd den eventuelt hvis den skulle blive for kraftig. Snapsen får en meget smuk rød farve og pikant smag.
Jeg har fået oplyst af andre, at de har god erfaring med at lade perikummen trække på rom, så det er måske også værd at prøve.