Bær fra haven, heden, skoven og hvor de ellers findes er en af naturens store delikatesser.
Mad
De modne og friske bær smager jo fantastisk i rå tilstand, og er fyldt med sundhed, så jeg spiser dem helst sådan.
Snaps
Indsaml bærrene og rens dem for stilke, jord og dårligdomme. Læg dem i et glas og overhæld dem med neutralt smagende snaps. Lad dem trække i minimum 2 måneder (gerne noget mere), hvorefter de filtreres gennem et kaffefilter, og essensen fås. Smag herefter snapsen til med ren snaps, hvis den er for koncentreret i smagen.
Snapsene bliver meget farverige og smagfulde af bærrene. Nogle kan måske godt blive en smule "tunge" i smagen, hvis de trækker for længe.
Solbær (og evt. en hel blanding af havens bær) kan alternativt trække på stærk rom, og give en meget frugtrig/eksotisk snaps. Ved at tilsætte honning eller sukkerlage opnås et likørpræg.
Sundhed og folkemedicin
Bærrene er fyldt med gode ting og sager i deres farverige skal. Diverse vitaminer (særligt vitamin C), fibre, mineraler og fytokemikalier gør bærrene til kraftfulde antioxidanter og meget nærrigsrige, så spis løs folkens!