Strandkål
Strandkålen - en historisk delikatesse - er at finde langs de fleste danske kyster (måske med undtagelse af Vesterhavet). Den er genkendelig på de kraftige blå-grå blade, kållugten når den nulres, og så er planten i korsblomstfamilien, hvor de hvide kronblade sidder som et kors (dejligt sigende plantefamilienavn).
Strandkålen skal helst være frisk og med unge skud, da den bliver mere læderagtig henover sommeren (og ældre eksemplarer er ofte angrebet af orm). Tag kun lidt stilke med blade fra hver plante. Både unge skud, stilke, blade og blomsterstand kan spises.
Mad
Det er muligt at benytte strandkål som andre kål. Her er en simpel god ret. Kogt strandkål med smør og citron. Indsaml nogle unge stilke med blade og evt. blomsterstand. Er stilkene træagtige, kan de skrælles ligesom asparges. Herefter skylles de i rent vand, og koges i vand i ca. 5-15 min. til de er godt møre. Hæld vandet fra og server med smør (urtesmør til de rigtige naturmads-nørder) og dryp med lidt frisk citron. Det smager som en mellemting mellem kogte asparges og broccoli. Mildt smagende og lækkert.
Helbred og andet godt Strandkål har været brugt som fødekilde i DK langt tilbage. Den er C-vitaminrig, og har derfor været brugt mod skørbug. For omkring 100 år tilbage gik den fra "fattigmandsspise" til "herremandsasparges". Det gjorde den trendy, og den gik kraftigt tilbage flere steder, da den er følsom overfor alt for kraftig beskæring - så tag kun lidt stilke af hver plante.
|
|
Andet om strandkål
Strandkål har været dyrket særligt på herregårde. Man kan indsamle frøene fra de vilde planter over sommeren, og plante dem i en sandholdig jord med god succes i haven. Det vil jeg prøve i år :-)
Tidligere skulle man i foråret have hyppet/dækket strandkålen ved stranden med sand og tang, hvormed der opnås nogle ekstra lange lækre hvide blidtsmagende skud.
Jeg synes selv, det er lidt sjovt, at se hvordan bladene, der er tilpasset livet tæt ved havet, har en meget fascinerende vandafskyende overflade. Prøv at lægge mærke til, hvordan plantens blade virker totalt vandafskyende, når den nedsænkes i vand. |