andersfo.dk © 2011                    

Brændenælde  

 

Er udbredt på næringsrig jordbund.

Friske blade kan bruges men også kogte og tilberedte. Ved at koge bladene kort tid i vand neutraliseres deres forsvar, og de kan spises naturel. Unge blade/topskud er bedst (skær evt. nogle ned og vent på nye skud).

Mad
Spinat

Bladene kan bruges som spinat, hvor de dampes 3-5 minutter.

De rå skud kan også hakkes og blandes i frikadelledejen.

Suppe

Kog 1 L brændenældeblade i 10 min. Si vandet fra, skyl i koldt vand og pres dem let fri for vand. Tilbered 1.5 L hønsebouillon. Blend brændenældebladene med 1 dl af hønsebouillonen til puré og lad det stå. Hak og svits et løg i en gryde med olie. Tilsæt 250 g nye små kartofler, 250 g gulerødder og en løgstikkekvist sammen med resten af hønsebouillonen. Kog til grønsagerne er møre (ca 10 min.). Tilsæt nu den blændede brændenældepuré, 1 lille bundt grønne asparges og 1 dl ærter. Kog det op og tilsæt 1-2 dl piskefløde og smag til med peber.  Server med friskbagt brød ... og giv endelig dejen nogle hakkede brændenælder med.

Bagværk

Bladene kan bruges i brød. De kan bruges rå eller blancheres først, hakkes og fyldes i dejen.  

Har tidligere været tørret og brugt til mel.

Te

Bladene tørres og bruges som urtete.   

Sundhed og folkemedicin

Brændenælde er fyldt med vitamin A, vitamin C, kalium, fosfor, kisel og jern.

Den har været brugt medicinsk imod mangelsygdomme, hvilket virker meget fornuftigt. Den har også været brugt til at piske sig med ved gigt og for at øge blodomløbet. Den skulle endvidere gavne fordøjelsen og gigt ved indtagelse.

Andet om brændenælde  

 

Fibrene i stor nælde har været brugt til vævning i krisetider, som erstatning for bomuld og hør. Det skulle give et meget stærkt linned kaldet netteldug.  

 

Brændenælde har dette velkendte forsvar, hvor blade og stilk er udstyret med små spidse kieselhår, der er fyldt med "giftstoffer" som eksempelvis myresyre. Ved berøring knækker kiselhårene, skærer ind i huden, så "giften" trænger ind og skaber irritation. Der er intet farligt i dette.

 

Brændenælde bliver også brugt i ølbrygning i visse specialøl i dag.