Skvalderkål
Skvalderkålen er udbredt ved fugtig næringsrig jordbund. Den er velkendt som "ukrudt", der er afsindigt svært at få bugt med for haveejere grundet dens rødder, som livligt løber omkring.
Planten blev dog - vistnok - indført omkring middelalderen, som nytteurt til medicin og mad i munkeklostre fra sydligere himmelstrøg, og har siden forvildet sig i Danmark. Brug generelt de unge/yngre skud.
Mad
Salat
Nye friske små skud i salaten. De har en fin delikat aromatisk smag over sig.
Blomsterne kan drysses over salat.
Fyld i frikadeller og bagværk
De er gode (og sunde) som fyld i andre retter, som fx frikadeller, hvor de hakkes og blades op i den almindelige frikadellefars. På samme måde kan de bruges i bagværk - giv madbrødet eller bollerne lidt ekstra farve og sundhed ved at hakke og blande skvalderkålen sammen med dejen.
Man kan også lave rene "urtefrikadeller" uden kød..
Urtefrikadeller (opskriften er stjålet fra min ven Martin Rasmussen - så tak til ham :-))
1 l blade fra fx Løgkarse og Skvalderkål, men prøv også Stor Nælde (blanceres først) eller Tusindfryd/Bellis 1 æg 1 spsk. hvedemel 1 dl mælk (eller fløde, hvis det skal være ekstra lækkert) 1 revet løg (kan erstattes af blade fra Ramsløg) 150 g havregryn (alternativt cornflakes) 1 tsk. stødt spidskommen og 1 stk. reven muskatnød (sætter prikken over i'et) Salt og peber
Spinat
Den kan også koges som spinat.
Snaps
Jeg har eksperimenteret med at lave snaps på blomsterne, og kan ikke anbefale dette. Snapsen lugter som ung decideret dårligt, men dette fortager sig dog ved lagring. Men smagen er skarp og gennemtrængende. Måske de unge skud kan bruges?
Sundhed og folkemedicin Skvalderkål er i familie med persille og dild, og rig på vitaminer og mineraler.
Den virker - vistnok - udrensende og basedannende, og har derfor været brugt mod urinsurt gigt og ledsmerter ved omslag, mens dets vitaminindhold har været god behandling mod skørbug. |