andersfo.dk © 2011                    

Mælkebøtte

 

En velkendt kurvblomst hvor - som familienavnet antyder - alle blomsterne sidder samlet ovenpå en kurv (taa-daaaa). Der er altså mange blomster samlet ved siden af hinanden på hvert mælkebøttehoved. Både rødder, blade og blomst kan bruges. "Mælkesaften" er bitter i smagen, og befinder sig ikke ligeligt fordelt i plantens dele så vær lidt varsom med at holde delene adskilt, da blomsternes smag ellers let lader sig overdøve af de grønne deles bittersmag.

 

Mad - salat, marmelade og baconret

Salat

De unge blade kan bruges i salat. De har en let bitterhed over sig. Fjern gerne stilk og midterribben for at undgå for meget bitterhed fra mælkebøttesaften.  

 

Mælkebøttemarmelade
100 mælkebøtteblomster, 7½ dl vand, 750 g sukker for hver liter saft efter kogning, ½ økologisk citron, 1 økologisk appelsin, syltetøjsglas og melatin.
Pluk stilken af mælkebøtterne. Skyl dem og tør dem lidt i et viskestykke. Vask appelsinen og citronen godt og skær dem i små stykker uden at skrælle dem.
Put blomster og frugtstykker i vandet og kog det i en time. Sæt en si over et målebæger og hæld saften fra. Mål hvor meget saft der er. Tilsæt sukker samt melatin efter ønske og kog i ca. 10 min.
Tjek om marmeladen er færdig ved at hælde en lille smule på en spiseske. Hvis det stivner, når det køler af, er marmeladen færdig. Lad marmeladen køle lidt af, før du putter den i steriliserede glas.

 

Fransk mælkebøtteret

Rå friske og unge mælkebøtteblade lægges på bunden af tallerknen. Stegt bacon (evt. med skalotteløg og hvidløg - svits først baconen og tilsæt herefter løg og hvidløg) og spejlæg fyldes ovenpå. Spis det med ristet brød.

 

Snaps - blomster og rødder
Blomster - indsamles i foråret
Det gælder om at være lidt tålmodig her. Hvis der kommer for meget af de grønne blade og stilk med mælkesaft med, ødelægger det snapsen. Brug fingrene og træk de fine små blomster op af kurven (det lettes lidt ved at brække blomsterhovedet over) og saml dem i et glas, hvor de overhældes med ren snaps. Lad blomsterne trække 1-3 dage på snapsen. Filtrer herefter til essens, lad den få lidt hvile og smag den til (evt. fortynd). Mange holder på at den er bedst ung..
 
Nogle snapsebøger går op i, at man vasker blomsterne grundigt først (ikke bare for mælkebøtte men generelt), fordi undersøgelser viser en masse insekter besøger disse blomster (hvilken overraskelse!!). Det må jeg tilkendegive, at jeg synes virker dumt.. for det første er det ikke ligefrem normalt, at insekter overfører sygdomme til mennesker på vores breddegrader, og for det andet, så bliver rigtig meget af den nektar, vi forsøger at udnytte udvasket, hvilket jo ikke er ret hensigtsmæssigt til formålet. Hertil kan tilføjes, at lagringen på snaps nok også har en vis neutraliserende effekt på eventuelle mikroorganismer. Så jeg tillader mig at se lidt stort på diverse råd omkring vaskeriet, men tænker lidt mere på, hvor jeg finder urterne... der skal helst ikke være trafikeret, eller oplagt at en hund afmærker territoriet, hvor urterne indsamles.
Rødder - indsamles i det sene efterår og vinter
Rens rødderne, skær dem i stykker og overhæld med ren snaps. Lad den trække 2-30 dage og filtrer til essens. Lad den lagre i god tid og smag til (og lad den lagre lidt igen).  
 
Kaffeerstatning
Rødderne skulle under Napoleonskrigene være slået igennem som kaffeerstatning. De kan tørres i ovnen, pulveriseres og bruges som kaffeerstatning. Rødderne indsamles om efteråret og vinteren.  
 
Helbred og andet godt 
Planten skulle virke blodrensende (hvad det så ellers betyder), vanddrivende, leverstimulerende, bekæmpe gigt, stimulere fordøjelsen, bekæmpe uren hud, vortebekæmpelse med mælken og så indeholder den A-vitamin, C-vitamin og gode mineraler (særligt kalium).
 

Andet om mælkebøtte 

 

Mælkebøtten står symbolsk for sammenhold pga. de mange blomster, som er samlet ved siden af hinanden i kurven. Blomsten blev i 1915 derfor uddelt og båret, da kvinderne gik op til kongen for at takke for stemmeretten.

 

Blomsterne har også været brugt til vinfremstilling.