andersfo.dk © 2011                    

Hovedretter  

 

Søndagsgryde

Brun 50 g smør, 600 g skært svinekød, et stort zittauerløg, salt, peber, 1-2 spsk. basilikum. Tilsæt 1 ds tomater og lad småkoge 45 min. Tilsæt 250 g champion og lad koge 15 min hvorefter tilsættes 1½ dl fløde og pynt med persille. Server med ris.  

 

Indisk karryret

2 fed hvidløg og 1 stort løg finthakkes og sauteres. Krydderiblanding af 1 tsk spidskommen, 8 tsk karry, 1,5 tsk koriander tilsættes og brændes lidt af. 1-2 ds flåede tomater, 1 lille fløde, 1 kokosmælk. Kog det op og tilsæt kyllingkød 2 bakker. Kog intil det er mørt. Server med bananstykker skåret og vendt i kokos samt youghurt naturel eller myntepasta (opskrift!!) og brød.

 

Kylling i ovn

Smør kyllingen godt ind i citronsaft, hvidløg, salt, peber og alle mulige friske vilde og dyrkede krydderurter. Stil den i ovnen ved ca. 200 grader og lad den stå til den er godt brun, og saften løber ud af den, og den nemt falder fra hinanden. Altså godt og grundigt gennemstegt over en times tid.  

 

Burger

Bag først burgerboller eller ciabattaboller (se brødsiden for opskrift). Oksefars formes til tynde bøffer som trykkes ned på midten og steges med salt og peber. Champignon steges til. Tomater, løg, salat, agurk, peberfrugt, basilikumblade, oliven og andet godt skæres til, så det kan lægges i burgeren. Brug eventuelt ketchup/dressing.

 

Paella

En kylling klippes i passende stykker, krydres med salt og peber, og brunes i en gryde. Stykkerne tages op og der fyldes nu to store hakkede løg og to fed snittet hvidløg i som brunes. Herefter tilsættes 5 dl ris, 1 liter hønsebouillon samt lidt safran eller gurkemeje. Kyllingestykkerne fyldes iblandes og det hele småsteger i 25 minutter under låg. Lidt før de 25 minutter er gået tilsættes muslinger, rejer og ærter. Alt varmes igennem og der tilsmages med citronsaft.

 

Spagetti og kødsovs

Brun 1 hakket løg, 1 fed hvidløg og 500 g oksefars. Tilsæt ½ liter oksebouillon, salt, peber, oregano, lidt paprika, 1 grøn peber, saft fra 1 dåse flåede tomater, 1 lille dåse tomatpure og fløde. Lad det simre i 30 minutter. Tilsæt de flåede tomater fra dåsen og champignon. Lad det koge lidt og smag til/jævn. Server med spagetti.

 

Fisk i ovn 

Læg fisken på et smurt fad eller på folie i en bradepande. Hvis den steges skal den pensles med olie, krydres (salt, krydderurter, skalotteløg mv.) og stilles i ovnen ved 200 grader. Hvis den skal dampes, skal den krydres (salt, krydderurter, skalotteløg hvidvin mv.) hvorefter der lægges låg eller alufolie over. Fisken er færdig, når kødet er hvidt og uigennesigtigt.    

 

Fisk grillstegt i ovn

Fede fisk er særligt velegnede. Små fisk grilles hele, mens store kan skæres i skiver. Fisken kan lægges i en marinade en times tid inden grillning bestående af olie, citronsaft, salt/peber og krydderurter (fx rosmarin) eller pensles inden grillning. Læg fisken på smurt alufolie 8-13 cm fra grillelementet (jo mindre fiskestykker jo tættere på varmen). Grill fisken på hver side 4-6 minutter.  

 

Fisk kogt 

Hæld vand i en gryde og fyld gulerod, løg, citronsaft, krydderurter, peberkorn, salt og en sjat hvidvin i. Snit fisken et par steder i skindet, så det ikke revner, fyld fisken i og bring vandet i kog. Lad det simre til fisken er færdig (rygfinnen trækkes let af, og en tandstikker møder ikke modstand i kødet).  

 

Fisk pandestegt 

Fisken skal paneres (undtagen laks, haj, sværfisk, tun og fiskefars). Magre fisk vendes først i et sammenpisket æg og derefter i mel eller rasp tilsat salt og peber (og evt. andre krydderier). Fede fisk vendes kun i mel med salt/peber (og evt. andre krydderier). Fyld rigeligt med fedtstof på panden, så fisken ikke hænger fast og steg én side af gangen færdig ved middelstærk varme.

 

Steg i ovn

Tør kødet godt af og gnid salt, peber og andre krydderier på stegen. Læg kødet på en rist over en bradepande. Små stege skal have højere temperatur end store, og rødt kød højere temperatur end lyst kød. Start med at brune stegen ved 250 grader og steg videre ved 160-175 grader. Eller steg ved 200 grader hele tiden, eller langtidssteg ved 120 grader (evt. lavere) i 6 timer eller mere. Brug et stegetermometer som stikkes ind i kødets tykkeste del (ikke i fedt og ikke for tæt på et ben).

 

Kødstegning  

Når det steges er det vigtigt, det først brunes i lidt olie/smør, så porerne lukkes og saften bevares. Efter stegning skal kødet hvile for at saften fordeles i kødet. Dette skal gøres et lunt sted, men ikke for varmt, da den så steger videre (brug ikke staniol). Saften indikerer under stegningen, hvor færdigt kødet er. Er saften blodrød er den ikke færdig, er den rosarød er den medium. Skær ikke i kødet da saften så løber fra. Hvis kødet føles hårdt er det gennemstegt, giver det efter som en pude, er det mediumstegt.    

 

Rodfrugter i ovn

Udvælg eller bland kartofler, gulerødder, rødbeder, pastinak, løg, jordskokker mv.. som skæres i nogle grove halvlange stykker. Hæld olie over og tilsæt salt, peber og alle mulige friske krydderurter og bland det godt sammen. Stil det i ovnen og giv det på 200 grader indtil de er farvet og gennemstegt.

 

Flødekartofler

Kartofler skæres i skiver, 2 fed hvidløg knuses, 1 løg snittes og det blandes lagvist i et fad. Krydr med salt og peber og hæld fløde over, så det lige er dækket. Giv det i ovnen ved 200 grader i ca. 35 minutter.

Tortillas

Bag først tortillabrød (se brødsiden for opskrift). Steg noget oksefars/kyllingekød tilsat salt, peber og noget krydderi (mexicanske). Skær salat, tomat, løg, agurk, avokado, peber mv. i skiver. Bland det hele i tortillasene. Brug evt. creme fraiche og noget mexicansk chili-tomatdressing i de rullede tortillas.

 

 

Chili con carne

150 g brune bønner koges for sig selv efter vejledningen.

I en gryde med fedtstof svitses 2 hakkede løg og 2 hakkede grønne peberfrugter. Der tilsættes 250 g oksekød som brunes let. Tilsæt 1 dåse flåede tomater, 2 fed hvidløg og hakket chili, salt og peber (efter smag). Lad retten simre i 30 minutter, hvorefter de kogte bønner tilføjes, og det får lov at simre 15 minutter mere.

 

Pizza

Lav først en pizzadej (se brødsiden for opskrift). Tomatsauce: 1 dåse hakkede tomater i en gryde med et par spiseskefulde olivenolie, lidt salt, peber, hvidløg og diverse hakkede krydderurter (persille, basilikum, oregano, skvalderkål mv.). Det koges op, simre lidt, røres godt og får lov at køle af.

Fyldet til pizzaerne klargøres (renses og skæres i passende stykker): champignon, løg, oliven, peberfrugt, bacon, skinkestykker, muslinger, rejer, pølser, ost mv..

Pizzadejen smøres med tomatsausen, fyldet lægges på og pizzaerne lægges på en forvarmet bagesten i ovnen, indtil de er færdigbagt. Drys friske hakkede urter over (eller tørrede).

 

Pita

Lav først en pitadej (se brødsiden for opskrift).

Steg oksefars på panden med en masse krydderier og steg lidt champignon også. 

Klargør og skær grønsager i passende stykker: løg, salat, tomat, agurk, bønnespirer og friske krydderurter.

Bland det hele i pitaerne.  

 

Fyldte squash

Halver 4 squash på langs og udskrab indmaden (som grov hakkes) med en ske. Skær et løg i tern og svits i smør på pande. Tilsæt 300 g hakket oksekød og lad det skifte farve. Fyld 1 spsk. tomatpure, det hakkede squashkød og ½ tsk. basilikum, salt og peber og lad det stege et par min så væden fordamper. Tag panden af pladen og tilsæt 1 spsk. cremefraise 18 % og rør rundt. Tilsæt det hele i squashbådene og giv 20 min i 225° C. Server med flutes.

 

 

Andet godt tilbehør 

 

Tzatziki (frisk tilbehør til stegen)

1 agurk rives på grovjern, og fyldes ned i et kaffefilter, og presses i hænderne for at få mest muligt væske ud af agurkerne. 4 fed hakkede hvidløg, 500 g græsk yoghurt, lidt peber og 1,25 tsk grovsalt blandes sammen. Fyld den drænede agurk i og lad det stå lidt i køleskab inden servering.

 

 

Myntepasta