andersfo.dk © 2011                    

Brød - lidt udvalgt

 

Burgerbolle: 1.5 dl mælk, 1,5 dl vand, smør, gær, salt, 250 g sigte eller grahamsmel, 300 g hvedemel.

Eller italienske burgerboller af ciabattadej.

 

Flute: 6 dl vand, ½ pak gær, salt, 1 kg hvedemel.

 

Ciabatta (brød eller boller/burger):

Fordejen: 2½ dl vand blandes med 10 g gær, havsalt og 250 g tipo 00 hvedemel. Det står i stuetemperatur mindst 8 timer. hvorefter tilsættes 2½ dl vand, salt, 400 g tipo 00 hvedemel. Det ældes til dejen er elastisk. Lad den hæve et par timer i en skål smurt med olivenolie. Hæld dejen ud på et melet bord, og skær den i passende stykker med en skarp genstand og bag i ovn (evt. på stenplade).

 

Focaccia: 6½ dl vand, 1 dl olivenolie, 20 g. gær, salt, 1 kg. hvedemel (tipo 00 eller Ø-landshvede). Tryk dejen ud og hæld olie oven på, tryk huller i den og isæt rosmarin/salvie/timian/hvidløg/oliven og drys havsalt på. Lad den hæve og i ovnen.

 

Naan: 2,5 dl vand, 3 tsk sukker, 1 dl yoghurt, 1 æg, ½ pak gær og smeltet smør blandes med 2 tsk salt og mel. Pensl med yoghurt eller olie og drys med krydderurter. Hæve som dej, boller og form dråbeform. Brug stenplade.

 

Pizzadej: 3 dl vand, 2 spsk. olie, 10 g gær, 10 g salt, 500 g mel. Efter det har hævet samles dejen i runde kugler på størrelse med en stor snebold. Dejkuglerne rulles ud til pizza på et melet bord, så de er nemme at få til at slippe.

 

Pitabrød: Bland 15 g gær, 1,4 dl. vand og 2 tsk. olivenolie sammen. 225 g hvidt mel sigtes med 1 tsk. salt. Lad dejen hæve, form boller og lad hæve og form pita til stenovn. Når den formede pitadej er gylden og poppet lidt op i ovnen, er den færdig.

 

Boller

Mormorboller: 3 dl mælk, ½ pak gær, 2 æg, sukker, salt, 100 g smør, 500 g mel. 200° i 20 min.

Italienske boller af ciabattadej.

Naanboller af naandej.

Urtekrams fuldkornsboller: 25 g. gær, 4 dl lunken vand, 1 tsk. honning, 1 spsk. havsalt, 1 revet æble, 1½ dl. græskarkerneblanding, 700 g sigtet speltmel. Pensle med olie.

 

Engelske moffins: 3,5 dl. lunken mælk, gær, ½ tsk. melis, 1 spsk. smør/olie, 450 g. hvidt mel og salt. Ælt til blød dej og lad hvile til dobbelt størrelse. Slå dejen ned og rul ud i 1 cm tykkelse, skær cirkler (diameter 7,5 cm) ud med melet form og strå rismel/semulje på og lad hæve i 25 min. Bag muffins på panden ved middelvarme ca. 7 min på hver side. Skæres og rives over.

 

Bagels: 2½ dl vand, 4 spsk. Sukker, ½ tsk. salt, 5 dl hvedemel, 3 dl fuldkornsmel. Hæv til dobbelt størrelse. Lav boller med hul der efterhæver 10 min. Skold dem i en gryde med vand tilsat 2 spsk. sukker 30 sek. på hver side, lad dem dryppe af på viskestykke, fyld dem på smurt plade overdrysset med majsgryn, pensl med æggehvide og evt drys. 

 

Gulerodsbrød: 4 dl mælk, smør, gær, salt, 2 dl fintrevet gulerod (eller andre rodfrugter), 175 g rugmel, 500 g hvedemel. Form 8 små runde brød.   

 

Tortillas: bland 225 gram hvedemel, salt og 3/4 tsk. bagepulver. Fyld 3 spsk. fedtstof i, vand og ælt til en blød dej. Lad den hæve 15 minutter. Del dejen i boller og rul dem ud til flade cirkler. Bag dem på panden.    

 

 

 

Andet om brød

 

Typisk 200 graders temperatur i ovnen.

 

Surdej

Surdej kan være med til at give brødet smag, og hjælper med hævningen, så mindre gær behøves i opskrifterne. Der tilsættes bare lidt surdej til opskrifterne..

Grundsurdej: 9 dl vand, 150 g hvedemel, 75 g grahamsmel, 75 g rugmel. Bland det godt sammen og rør i det dagligt. Efter 10 dage er den klar. Når der tages 1 dl af surdejen skal der tilsættes: 0,75 dl vand, 1,5 spsk. hvedemel, 2 tsk. rugmel og 2 tsk. grahamsmel.