andersfo.dk © 2011                    

Havens Krydderurter

 

Siden middelalderens munke hjembragte diverse urter til medicinsk brug, har der været tradition for dyrkning af diverse krydderurter i haven herhjemme. Mange af dem har været tildelt et hav af egenskaber og været brugt i behandlingen af diverse dårligdomme. Nyere viden har siden vist, at urterne måske ikke helt kunne leve op til alle de tillagte egenskaber, men i hvert fald kunne være et sundt tilskud i kosten. Men nok så vigtigt - disse koncentrerede smagsgivere er et fantastisk krydderi i maden. Og ikke nok med at de friske urter bedre bevarer sine sunde egenskaber - de er også sjove at dyrke selv.  

 
Mad
De friske krydderurter smager bare meget bedre, end de der døde udtørrede krydderurter man køber. De friske krydderurter er selvfølgelig mere vandholdige, og derfor skal der bruges større mængder af dem i maden end med de tørrede udgaver. Det gør det måske lidt sværere at dosere, men på den anden side synes jeg, man kan opleve at fylde for meget tørrede krydderi i en ret men sjældent for meget frisk krydderi. De friske krydderier virker mere afrundet i smagen. Men dyrkningen er sæsonbetinget, og det er selvfølgelig også muligt at høste og tørre sine egne krydderurter, så man har til udenfor sæsonen.
 
Snaps
Havens krydderier kan også bruges til snaps: timian, oregano, basilikum, havemalurt, citronmelisse, esdragon, fennikel, anis, hvidløg, hjulkrone, isop, løvstikke, kamille, rosmarin, pebermynte, kørvel, salvie, sar, morgenfrue osv..
Jeg har bestemt ikke afprøvet dem alle, men i princippet kan alle spiselige urter indgå i snaps, og hvis den bliver koncentreret i smagen, og ikke lige falder i snapse-smagen, så kan den anvendes i madlavningen.
Indsaml urterne og lad dem trække på ren snaps. Blomstrende urter skal have ca. 2 dage og blade typisk 4-7 dage. Husk dog at vurdere, hvor skarp planten er ... meget kraftige urter skal have kortere tid.
 
Sundhed og folkemedicinen
Her er en masse spændende kulturhistorie at hente. Jeg vil prøve at opliste forskellige krydderurter, og de egenskaber, som de har været tillagt herunder.
 
 

Andet om havens krydderurter