andersfo.dk © 2011                    

Hyldebær


Hylden vokser over hele Danmark.

Hyldebærrene plukkes, vaskes og renses for de groveste stilke i alle opskrifter. Brug evt. en gaffel til at "plukke" bærrene af stilkene.

Mad

Spis dem endelig ikke rå, da de indeholder et giftstof, som ved rå indtagelse kan give store maveproblemer.

 

Hyldebærsuppe
1 kg hyldebær lægges i en gryde og tilsættes 1,5 liter vand, saft og skal af en citron og lidt kanel. Kog det i 10 - 15 min og si saften igennem en sigte. Hæld saften tilbage i gryden og tilsæt 100-200 g sukker (alt efter smag og behag) og kog det op. Lad det simre nogle minutter og tilsæt 1-2 spsk. oprørt kartoffelmel.
Saft
1 kg hyldebær fyldes i en gryde og dækkes med vand (ca. 7 dl.), som bringes i kog. Lad det koge 10 min og si saften igennem en sigte. Mål saften og hæl den tilbage i gryden. Tilsæt sukker i forholdet 400-500 g pr. liter saft. Kog det op og lad det småsimre 10 min. Hæld det på en skoldet flaske. Tilsæt evt. atamon hvis det skal holde i længere tid.
En god fyldig saftevand ... men den kan også bruges til en rigtig god hyldebærtoddy!
Snaps og toddy
Hyldebærsnaps
Overhæld bærrene med smagsneutral snaps og lad det trække 1-2 måneder. Filtrer det igennem et kaffefilter og tilsmag essensen.
Hyldebærtoddy
1 del hyldebærsaft blandes med 2-3 dele kogt vand, lidt rom (eller kryddersnaps selvfølgelig) og en citronskive.
En rigtig fyldig kraftfuld god sag! Drikken serveres varm, og klarer vist næsten alle vinterens dårligdomme
Sundhed og folkemedicinen

Andet om hyldebær

 

Rå hyldebær er som sagt ikke godt at spise. Der var en artikel i Politiken en dag om et selvskab, som var ude at spise, hvor beværtningen servede smoothies med rå hyldebær. Jeg lader nedenstående citat stå for sig selv som en advarsel..

"Allerede en time senere, da de går ind til det første møde, er der otte personer, hvor det står ud af begge ender", fortæller udbrudskoordinator Morten Lisby fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. (Politiken 17 sep. 2012)