andersfo.dk © 2011                    

Rosenblomst


Der er flere arter i rosenfamilien, og de er at finde over det meste af landet. Hybenrose som er meget velkendt, og den rose som er brugt her (andre kan garanteret også bruges), kom først til landet i midten af 1800-tallet.

 
Mad
Rosensirup
Indsaml de farvede kronblade - ca. ½ liter. Fyld dem i en gryde, dæk med vand (ca. 8 dl.) og varm det op, så det simrer et par min. Sluk for varmen og lad det hele trække natten over. Næste morgen sies blomsterne fra, og der tilsættes ca. 250 g. økologisk rørsukker. Det koges op på ny, og står og småsimre indtil det begynder at få den rette konsistens (rør jævnligt). Der tilsættes saften fra ca. 1 citron (smag det til). Blandingen afkøles herefter.

Rosen-parfait-is
6 æggeblommer og 100 g sukker piskes til æggesnaps. Tilsæt 2 dl rosensirup og 1 spsk. citronsaft. ½ l piskefløde piskes til forholdsvis stift skum og røres sammen med det andet. Fyld blandingen i forme og kom den i fryseren.

Jeg har desuden forsøgt på at lave turkish delight (det tyrkiske slik) med rosensirup, men det blev en ren katastrofe. Rosensiruppens duft og smag vækker tankerne om Turkish delight, så det burde kunne lykkes :-)
 
Snaps
Indsaml velduftende blomster og lad dem trække på neutraltsmagende snaps i 1-3 dage og filtrer. Snapsen dufter af ren kvindeparfume, hvilket måske nok giver den et lidt specielt særpræg at drikke. Den skal nok fortyndes lidt.
 
Sundhed og folkemedicinen
Blomsternes aromatiske duft virker foryngende, og de æstetiske olier skulle virke mod bid af gale hunde, halsonde, trætte øjne og meget andet godt så .. duft, smag og nyd rosenblomsten.  

Andet om hybenrose

 

Hybenrosen er en invasiv art, som fortrænger den oprindelige vegetation mange steder. Denne plante kan man altså med god samvittighed tage det hele af, så den ikke spreder sig!