andersfo.dk © 2011                    

Bær - fra haven og heden til skoven

 

Bær fra haven, heden, skoven og hvor de ellers findes er en af naturens store delikatesser.

 

Mad

De modne og friske bær smager jo fantastisk i rå tilstand, og er fyldt med sundhed, så jeg spiser dem helst sådan.

 

Snaps
Indsaml bærrene og rens dem for stilke, jord og dårligdomme. Læg dem i et glas og overhæld dem med neutralt smagende snaps. Lad dem trække i minimum 2 måneder (gerne noget mere), hvorefter de filtreres gennem et kaffefilter, og essensen fås. Smag herefter snapsen til med ren snaps, hvis den er for koncentreret i smagen.
Snapsene bliver meget farverige og smagfulde af bærrene. Nogle kan måske godt blive en smule "tunge" i smagen, hvis de trækker for længe.

Solbær (og evt. en hel blanding af havens bær) kan alternativt trække på stærk rom, og give en meget frugtrig/eksotisk snaps. Ved at tilsætte honning eller sukkerlage opnås et likørpræg.

 

Sundhed og folkemedicin

Bærrene er fyldt med gode ting og sager i deres farverige skal. Diverse vitaminer (særligt vitamin C), fibre, mineraler og fytokemikalier gør bærrene til kraftfulde antioxidanter og meget nærrigsrige, så spis løs folkens!

Andet om bær

 

Deres forskellige farver vidner om forskellige plantestoffer (fytokemikalier) de indeholder.