andersfo.dk © 2011                    

Kveller (salturt)


Kveller vokser på vader og strandenge.
 
Mad 
Unge og friske kveller kan spises rå. De har dog en forholdsvis kraftig smag, som reduceres ved kogning, og gør dem lidt mere "venlige".
Kogte kveller skal koges i rent vand ca. 5-10 min, hvormed de får en mere mild smag og blødere konsistens a la asparges.

Kveller-salt 
Indsaml og rengør kvellerne. Læg dem på bagepapir og giv dem 60-70 grader varmluft i ovnen i nogle timer, indtil de er helt tørrede. Det giver et noget mildere salt end det købte, og er fyldt med mineraler fra havet. Kveller skulle være brugt som salt til maden i middelalderen.
 
Sundhed
Kveller optager en masse mineraler fra havet. Den er fyldt med natrium, jod, jern og vitaminer.
 
 

Andet om kveller  

 

Kveller vokser på vader og strandenge, hvor saltkoncentrationen kan blive meget høj. Det er normalt et problem for planter, da de enten ikke kan få nok ferskvand ind, eller de får en dødelig høj dosis af natriumklorid. Salttolerante planter regulerer saltbalancen enten ved at udskille salt gennem kirtler, eller som kvellerne gør - ophober vand i vævet, så saltkoncentrationen holdes stabil i planten. Kvellerne har derfor smag af havets mineraler, som den er fyldt med - så spis den!