andersfo.dk © 2011                    

Ramsløg 


Ramsløg vokser typisk i fugtig, skygget og næringsrig jordbund i skove over det meste af Danmark med undtagelse af Nord- og Vestjylland. Man finder dem typisk i bestande som på billedet. Ramsløgs blomstrer sender sin egen helt karakteristiske duft sikkert omkring sig, når man nærmer sig den. Planten kendes på sin særlige løgduft (vær sikker på det ikke er liljekonval som er giftigt!). Hele planten er spiselig og absolut et kendskab værd.

Mad


I rå tilstand minder ramsløg - fra rod til blomst - mest af en blanding mellem hvidløg og purløg. Den er lidt skarp i smagen, hvilket fortager sig meget, når den varmebehandles. Jeg er ikke specielt vild med forårsløg i salaten, men hvis man er til det, kunne rå ramsløg måske falde i smagen. De rå blade skal helst være unge. Blade og blomster kan også bruges som topping til andre retter som fx pizza.

Rodfrugter og wok
Der er mange muligheder med ramsløg. Jeg vil godt anbefale en gang rodfrugter i ovnen med ramsløg eller en god wok-ret. Skær gerne ramsløgene i passende stykker, inden de fyldes i retten. For at bevare et vist "bid" i ramsløgene, skal de helst ikke varmebehandles for længe. Så fyld dem gerne i lidt senere end de andre ingredienser i retten.

Pesto (fx til nye kartofler, pasta, til sandwich, dip til grønsager mv.)

1 god stor håndfuld ramsløg

100 g pinjekerner, hasselnødder eller mandler

2½ dl rapsolie

Evt. 50 g parmasanost

Smag til med citron, salt og peber.

Giv det hele en tur i blender og smag til.

 

Olie (fx til dressinger, nye kartofler, fisk og kød)

1 l ramsløgblade

1 l vand

1 spsk salt

5 dl olie

1 spsk citron

Kog bladene i 1 min., overhæld dem med koldt vand og pres dem fri for væde. Fyld blade, olie og citronsaft i en blender og kør dem en tur. Hæld massen igennem et sylteklæde eller viskestykke, hvor det får lov at dryppe langsomt igennem. Fyld på skoldede glas og placer i køleskab. Holder en måneds tid.

 

Urtesalt

Bland ramsløg og salt i en blender og findel det. Tør det i ovn ved 60-70 grader til det er helt tørt eller lad det tørre på et viskestykke et døgns tid.


Sundhed og folkemedicin

Ramsløg er smækfyldt med C-vitamin - overgår citroner mange gange!
Nogle hævder desuden, den er god til slankekurer, mod gigt, astma, åreforkalkning, fordøjelsesbesvær og højt blodtryk, samt virker antibiotisk og styrker immunforsvaret.

Andet om ramsløg