andersfo.dk © 2011                    

Skovsyre  

Findes over hele landet i skovbunden. Dens syrlige friske smag skyldes en syre, som i for store mængder er giftig, så overdriv ikke indtagelsen.

Brug en saks til at klippe den af, så rødderne ikke trækkes op (med mindre din hest skal løbe stærkere selvfølgelig - se til højre).


Mad 
Skovsyre giver et syrligt præg i salater og saucer (og pynter på is). Den er frisk at tygge på under skovturen, og skulle hindre udmattelse (hvis man lige skulle køre træt i det under skovturen).
 
Her kommer en skovsyresauce af Dannie Druehyld:
2 dl piskefløde koges til det begynder at tykne, og der tilsættes 1 dl grønsagsboullion. Efter at have kogt lidt tages det af varmen, og der tilsættes 1 dl hakket skovsyrer. Herefter smages der til med lidt frisk estragon, salt og peber. Server med nye kartofler!
Jeg synes, saucen er ok, men der manglede noget syrepræg, hvilket måske kan skyldtes, at jeg tilsatte skovsyren ved for høj varme. Næste gang vil jeg prøve, at lade den afkøle lidt mere, inden jeg tilsætter skovsyren.
 
Helbred og folkemedicin
Skovsyre er C-vitaminholdig.
Den har været brugt som; blodrensende, afvaskningsmiddel mod uren hud, tørstslukkende og styrkende, imod feber, urinvejslidelse, orm og halsbrand.  

Andet om skovsyre  

 

Dens rødder skulle få Indianernes heste til at løbe stærkere!

 

Dens blade kan foldes sammen og åbnes, hvilket betyder, den kan styre overfladens areal og dermed meget af sol/varme stålingen den udsættes for. Man kan derfor nogle gange se nogle, som står helt tillukket i sollyset, mens de i skygge er helt åbne.