andersfo.dk © 2011                    

Mad & drikkevarer (Vin, Øl, Snaps)

Mad og vin

Der skal være balance i helhedsindtrykket, så hverken vin eller mad overdøver. Her er lidt forskellige tilgange, man kan forsøge sig med...

Man kan tage udgangspunkt i "det samme udtryk i vinen som i maden", så lette vine hører sammen med lette retter og fyldigere vine til mere kraftig mad. Undertiden afspejler smagen de ingredienser, der tilsættes under tilberedningen af retterne, så disse smagsstoffer gerne må bære i samme retning med vinens smag (fx citrusagtig hvidvin til fisk med citronskive mv.).

Udgangspunktet kan også være geografisk. Vine fra et bestemt geografisk område passer ofte godt sammen med retter, som stammer fra samme område. De er udviklet sammen over generationer til at komplimentere hinanden hos lokalbefolkningen, og selve områdets særlige klimatiske og dyrkningsmæssige forhold giver en ”fællesnævner”.

Omvendt kan man også "skabe modspil" mellem vin og mad. Eksempelvis det salte i maden og det søde i vinen.

Stærke retter (fx Østerlandske) kombineres godt med vine med noget sødme.

Peber og røde bøffer (eller lignende med animalske fedtstoffer) er gode med tanninholdige ("garvesyreholdige") vine.

Søde retter/desserter skal serveres med mindst lige så søde vine!

Retter med vegetabilske olier går godt med friske syreholdige vine. 

Tænk på hvilke retter vinens aroma vil passe godt til, når du smager nye vine!

Mad og øl

Øl er bittert og dets grundstruktur er sødme/stivelse. Humlens bitterhed virker ”rensende” på ganen, og virker ofte godt som modspil til fedtstoffer i maden, hvilket gør det godt til frokostbordet. Det er skabt til retter med kartofler, ris, rodfrugter... og særligt velegnet til syrlige/sure retter, salt mad, chilistærke retter, røget mad og mad, som i sig selv har en bitterhed. De fleste øl (alt efter smag) med alkohol på 4-7 % er gode. Kraftige retter med sødlig/syrlig sause og fedtholdige retter kan klare stærkere øl som tilbehør. Til dessert og søde sager som chokolade, går det godt med stærkt øl som belgisk.  

Mad og snaps

Kryddersnapse dækker over et meget stort duft, farve og smags spektrum, så det skulle være muligt at finde en god snaps til det meste! Der eksisterer ikke de store traditioner, facitlister, bøger og uddannelser her, som der gør i "videnskaben" om vin og mad. Det må betragtes som en del af charmen og forlængelsen af selve eksperimenteringen som kryddersnapseamatør. Der er ingen regler - så prøv dig frem! Overordnet kan man dog lade sig inspirerer af tilgangen med vin og mad, så man ikke ender helt galt i flasken.  

Bedøm snapsens aroma, smag, fylde, farve og vurder herfra, hvordan den vil gå i spænd med maden. Geografisk er snapsen jo et nordisk fænomen, og passer fremravende til nordisk mad. Kryddersnapse går særligt godt til fed mad og det danske frokostbord, som er sammensat af fede, salte, søde, syrlige retter, hvor snapsen renser munden, og giver velvære i maven :-) 

 

 

Spis, drik & fordøj